Népi játékok vására

Helyszín: 
Tolna megyei képzések

A főiskola aulájában hatalmas tábla, rajta Kodály Zoltán megszívlelendő szavai fogadnak: „A nép életéből lassan, de kérlelhetetlenül irtja a hagyományt maga az élet. Ezzel szembeszállni, egy természetes folyamat elé gátat vetni: hiábavaló törekvés volna. Most a művelt rétegen a sor, hogy felkarolja, megőrizze, hogy élete cselekvő része legyen.” Aztán a hallgatók vizsgadarabjaiból rendezett kiállítás következik. A paravánokon és az asztalokon gyönyörűségek sorakoznak: aratókoszorúk, táskák, kosarak, edényalátétek és más használati tárgyak, majd ötletes, ám rég feledésbe merült játékok következnek. A konyhába illő kerek és ovális, tetővel is ellátott fonott kenyértartó kosarak láttán nem bírom ki, hogy ne érintsem meg őket. Aztán a tanárnő a természetes anyagokból készült parányi ékszerekre hívja fel a figyelmet, s ő maga is elgyönyörködik bennük, pedig születésük óta ismeri valamennyit. Ekkor beavat a titokba: eredetileg csak a kiállítást tervezték. Ám jöttek és jöttek a nézők, s egyre azt kérték, vásárolhassanak is. Így az ő nyomásukra lett árusítás is.


– Hallgatóink érettségizett fiatalok, de óvónők és tanítók is vannak közöttük – mondja Duzmathné Tancz Tünde, s hozzáteszi, hogy a fizetős képzéshez a Tolna Megyei Munkaügyi Központ kirendeltségeitől kérhetnek támogatást a résztvevők, akik a három csoportban ötvenhatan vannak. Majd így folytatja:


– Tolna megyében komoly hagyományai vannak a népi játékok és tárgyak készítésének, de intézményes formában sehol nem tanítják ezeket a régi mesterségeket. Tudományukat az idős emberek nem szívesen adják át idegeneknek. Mi viszont, attól tartva, hogy veszendőbe mennek ezek a tudományok, megszerveztük az oktatásukat, mégpedig felsőoktatási intézményként, egyedüliként az országban.
Medinai hangszerkészítők és portékáik
Medinai hangszerkészítők és portékáik (kép: Nagy Ágnes)
Átmegyünk a vásározók közé. Lezsák Klára, a HÖK elnökségi tagja irányítja a dolgokat, s közben adminisztrál. Mutatja a füzetet: a csuhéból készült karácsonyi díszek és a szalmadísszel finoman dekorált ünnepi borítékos lapok a legkelendőbbek. Persze, siker koronázza a medinai hangszerkészítő Kőszegi testvérpár „zúgattyú” és „búgattyú” hangkeltő eszközeit, kereplőit, parányi köcsögdudáit, vagy éppenséggel a tibeti eredetű nádkaparó golyódobokat. A hangszerkészítést oktató László bemutatójára ismét sokan gyűlnek össze az alkalmi pult előtt, s gyermekeik, unokáik örömére táskájukba kerül egy japán mintára készült csicsergő vagy más olyan apróság, amilyennel a kicsinyek eddig még nemigen találkoztak, ám most már esélyük van arra, hogy ezután az iskolában maguk is megtanulják elkészítésüket.

forrás: Népszabadság


damnadm adatai

Honlap címe (esetleg FaceBook adatlap)
http://www.tanfolyamok.net

Telefon 1.
2316231


Szűrés

Legkeresettebb tanfolyamok

Mérlegképes könyvelő államháztartási szakon
Az oktatás díja: 98.000 Ft/fő Továbbtanulási lehetőség: - Pénzügyi és számviteli szakellenőr - Okleveles...
Az Európai Unió adórendszere II. - szaktanfolyam Párizsban
A tanfolyam keretében tartandó előadásokat neves külföldi előadók tartják. Ezek angol nyelven folynak, amelynek...
Hiller István: bevonja a törvényelőkészítésbe a kormány a határon túli
"Az elvi kérdéseket már rögtön az első találkozón tisztáztuk, most annak konkrét részleteit tekintettük át, hogy miként...
Shakespeare Színművészeti Akadémia
Elméleti tárgyak: színház és drámatörténet, dramaturgia, művelődéstörténet, jelmez- és viselettörténet, esztétika.A...
OKJ-s targonca vezető tanfolyamok
2008. augusztus 28-tól ismét indulnak az alábbi OKJ-s tanfolyamaink, részletfizetéssel!TARGONCAVEZETŐ,NEHÉZGÉPKEZELŐ,...
Targonca és nehézgépkezelő OKJ-s képzés
telefon: 0630-2687480, vagy A utasz-bt@freemail.hu, valamint a www.utasztbt.uw.hu-n.
Kutya kozmetikus képzés
A 4TAPPANCS által képviselt, korszerű elmélet és gyakorlat alapjait felhasználó KUTYAkozmetikus képzés indul, az ÚJ OKJ...
Rendezvényszervező - esküvőszervező tanfolyam
Egy sikeres rendezvény lebonylítása nem is olyan egyszerű feladat. Vegyünk csak például egy esküvőt! Mennyi sok...
EU-s hegesztő tanfolyamok
A minősítő tanfolyamok 1 hetesek, elméleti és gyakorlati képzésből állnak. A tanfolyam minden nap reggel 7 órakor...
Jelnyelvi tanfolyamok
Jelnyelvi tanfolyamok Kedves jelnyelvet tanulók, jelnyelv iránt érdeklődők, jelnyelvet oktatók! Közös...

Belépés

szótár

 
A Tanfolyamok.Net oldal Magyarország egyik legnépszerűbb független tanfolyamkereső oldala, ahol földrajzi és tematikus bontásban kereshetők a különböző tanfolyamok és képzések. Függetlenségünk garancia arra, hogy mindig a legjobb, leginkább megfelelő tanfolyamokat ajánljuk kedves látogatóinknak. Mivel a tanfolyamokat nem mi szervezzük, pusztán megjelenítjük partnereink hirdetéseit csak azok a tanfolyamok kerülnek kiemelésre, amelyeket látogatóink arra érdemesnek találnak. Sőt: mivel minden egyes képzéshez vélemény, megjegyzés fűzhatő, ezért a tanfolyamok sorrendját a látogatók befolyásolják.
Kiadja:Eduwork.hu Kft.
Nézze meg partnereink oldalait is, ahol például érdekes és izgalmas játékokkal ütheti el idejét vagy amennyiben szépülni megújítani szeretné külsejét keresse fel a Szépségkozmetika: kozmetika, szépségszalon oldalát, ahol nem csak kozmetikus képzéseket talál, hanem olyan kezeléseket is igénybe vehet, mint a mezoterápia vagy éppen a mikrodermabrázió amely kezelésekkel testét és arcát egyaránt megújíthatja.