Hiller István: bevonja a törvényelőkészítésbe a kormány a határon túli

Helyszín: 
22

"Az elvi kérdéseket már rögtön az első találkozón tisztáztuk, most annak konkrét részleteit tekintettük át, hogy miként érvényesüljön az elv a gyakorlatban" - hangsúlyozta.


Hiller elmondta: a személyi feltételeket már megteremtették ahhoz, hogy az RMDSZ-t bevonják a döntések előkészítésébe. Így például a határon túli magyar oktatásért felelős tanácsadóját az államtitkár az RMDSZ-szel egyeztetve választotta ki.

Közölte, hogy most dolgoznak az oktatásról szóló magyar-román egyezmény tervezetén. "Minden olyan kérdésben amely a romániai magyar nyelvű közoktatást érinti, beleértve természetes a felsőoktatást, konzultálni fogunk az RMDSZ-szel" - mondta. Hozzátette: egy hónap múlva Kolozsvárra is ellátogat.

"Szeretném alaposan megismerni a kolozsvári magyar tudományos életet és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tevékenységét" - hangsúlyozta.

A romániai magyar közösség a jövőjét nehezítő gondnak tekinti, hogy a romániai magyar nyelvű oktatásra igen nagy mértékben kihat Magyarország elszívó hatása.

Hiller hangsúlyozta, hogy ez a gond különösen a középfokú oktatást érinti. Közölte, hogy több mint 6000 jelenleg azoknak az erdélyi magyar diákoknak a száma, akik a középiskola utolsó osztályába iratkoznak át valamelyik magyarországi tanintézetbe. "Magyarországi érettségi bizonyítványt szeretnének kapni, mert azt remélik, hogy azzal könnyebben juthatnak be magyarországi felsőoktatási intézménybe" - mondta.

Hiller szerint ez a tendencia meredeken emelkedik, az elmúlt három-négy évben duplájára nőtt az ilyen tanulók száma. "Jogi intézkedéseket nem lehet tenni, a diszkrimináció nem járható út. A megoldást csak az erdélyi magyar nyelvű közép- és felsőoktatás színvonalának emelése jelentheti" - mondta.

Úgy vélte, ha az erdélyi fiatalok valóban versenyképes tudást bizonyító oklevelet, diplomát kapnak odahaza is, ez a trend megtörhet. Hozzátette azonban, hogy a folyamat megállításához és megfordításához hosszú időre lesz szükség.

A magyar kormány egyelőre annyit tehet, hogy az ösztöndíjrendszerrel nem az erdélyi fiatalok elvándorlását ösztönzi, hanem olyan ösztöndíjakat ad, amelyek odahaza segítik az egzisztencia megteremtését, könnyítik a tanulmányok és a tanítómunka elvégzését.

"A határon túli magyar oktatás támogatásának elsőrendű célja, a szülőföldön maradás és boldogulás így érhető el" - mondta Hiller István.

(MTI)Szűrés

Legkeresettebb tanfolyamok

Mérlegképes könyvelő államháztartási szakon
Az oktatás díja: 98.000 Ft/fő Továbbtanulási lehetőség: - Pénzügyi és számviteli szakellenőr - Okleveles...
Az Európai Unió adórendszere II. - szaktanfolyam Párizsban
A tanfolyam keretében tartandó előadásokat neves külföldi előadók tartják. Ezek angol nyelven folynak, amelynek...
Hiller István: bevonja a törvényelőkészítésbe a kormány a határon túli
"Az elvi kérdéseket már rögtön az első találkozón tisztáztuk, most annak konkrét részleteit tekintettük át, hogy miként...
Shakespeare Színművészeti Akadémia
Elméleti tárgyak: színház és drámatörténet, dramaturgia, művelődéstörténet, jelmez- és viselettörténet, esztétika.A...
OKJ-s targonca vezető tanfolyamok
2008. augusztus 28-tól ismét indulnak az alábbi OKJ-s tanfolyamaink, részletfizetéssel!TARGONCAVEZETŐ,NEHÉZGÉPKEZELŐ,...
Targonca és nehézgépkezelő OKJ-s képzés
telefon: 0630-2687480, vagy A utasz-bt@freemail.hu, valamint a www.utasztbt.uw.hu-n.
Kutya kozmetikus képzés
A 4TAPPANCS által képviselt, korszerű elmélet és gyakorlat alapjait felhasználó KUTYAkozmetikus képzés indul, az ÚJ OKJ...
Rendezvényszervező - esküvőszervező tanfolyam
Egy sikeres rendezvény lebonylítása nem is olyan egyszerű feladat. Vegyünk csak például egy esküvőt! Mennyi sok...
EU-s hegesztő tanfolyamok
A minősítő tanfolyamok 1 hetesek, elméleti és gyakorlati képzésből állnak. A tanfolyam minden nap reggel 7 órakor...
Jelnyelvi tanfolyamok
Jelnyelvi tanfolyamok Kedves jelnyelvet tanulók, jelnyelv iránt érdeklődők, jelnyelvet oktatók! Közös...

Belépés

szótár

 
A Tanfolyamok.Net oldal Magyarország egyik legnépszerűbb független tanfolyamkereső oldala, ahol földrajzi és tematikus bontásban kereshetők a különböző tanfolyamok és képzések. Függetlenségünk garancia arra, hogy mindig a legjobb, leginkább megfelelő tanfolyamokat ajánljuk kedves látogatóinknak. Mivel a tanfolyamokat nem mi szervezzük, pusztán megjelenítjük partnereink hirdetéseit csak azok a tanfolyamok kerülnek kiemelésre, amelyeket látogatóink arra érdemesnek találnak. Sőt: mivel minden egyes képzéshez vélemény, megjegyzés fűzhatő, ezért a tanfolyamok sorrendját a látogatók befolyásolják.
Kiadja:Eduwork.hu Kft.
Nézze meg partnereink oldalait is, ahol például érdekes és izgalmas játékokkal ütheti el idejét vagy amennyiben szépülni megújítani szeretné külsejét keresse fel a Szépségkozmetika: kozmetika, szépségszalon oldalát, ahol nem csak kozmetikus képzéseket talál, hanem olyan kezeléseket is igénybe vehet, mint a mezoterápia vagy éppen a mikrodermabrázió amely kezelésekkel testét és arcát egyaránt megújíthatja.