A Ket. és annak gyakorlati alkalmazása

Helyszín: 
B.A.Z megyei képzések

www.parnassus2005.hu

TEMATIKA
 
1. ALAPELVEK ÉS ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK
Eljárási alapelvek és alapvető rendelkezések. Az eljárási alapelvek csoportosítása, az alapvető rendelkezések ismertetése.
Nyelvhasználat szabályai. A nyelvhasználat új szabályainak bemutatása.
A Ket. hatálya. Tárgyi hatály, szervi hatály, személyi hatály, jogutódlás a hatósági eljárásban, a Ket. és a különös eljárási normák, adatvédelem.
2. JOGHATÓSÁG, HATÁSKÖR, ILLETÉKESSÉG
Joghatóság fogalma, vizsgálata.
A hatáskör megállapítása és az eljárási kötelezettség. Hatáskör fogalma, hatásköri szabályok, eljárási kötelezettség.
Illetékesség fogalma, illetékességi okok, hatásköri illetékességi összeütközés elintézésének szabályai.
Jogsegély. Eljárás az illetékességi területen kívül, belföldi és nemzetközi jogsegély.
3. AZ ELSŐFOKÚ ELJÁRÁS
Az eljárás szakaszai, az eljárás megindítása hivatalból kérelemre, a kérelem előterjesztése és tartalma, értesítés az eljárás megindításáról.
A kérelem vizsgálata. A kérelem vizsgálat nélküli elutasítása, az eljárás megszüntetése és felfüggesztése.
A határidők megállapításának, számításának, meghosszabbításának szabályai.
A jegyzőkönyv, hivatalos feljegyzés tartalma; készítésük esetei.
A képviselők fajtái, közreműködésük szabályai a hatósági eljárásban.
A hatósági közvetítő, mint új jogintézmény bemutatása, közreműködése a hatósági eljárásban.
A kizárás. Az abszolút és a relatív kizárási okok bemutatása az új hatósági eljárási törvényben.
A szakhatóság közreműködésének új szabályainak bemutatása.
Az idézés, értesítés jelentőségének bemutatása, az értesítendők körének meghatározása, az értesítés tartalmának bemutatása.
A tényállás megállapítása és a tényállás tisztázásának fogalma, a bizonyítékok felsorolása az egyes bizonyítékok és bizonyítási eljárások bemutatása.
4. AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS ÉS HATÓSÁGI SZOLGÁLTATÁS
Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos szabályok áttekintése, az elektronikus ügyintézés alkalmazhatóságának, illetve kötelező alkalmazásának esetei.
Az elektronikus tájékoztató szolgáltatás jellemzőinek bemutatása.
Az e-ügyintézéssel és szolgáltatással szemben támasztott követelmények rövid ismertetése.
5. A HATÓSÁG DÖNTÉSEI
A hatóság döntései a határozat és a végzés fogalma és alkalmazási szabályai, az egyezség jóváhagyása, hatósági szerződés fogalma és szabályai, a döntés közlése és nyilvános közzététele
Hatósági bizonyítvány, igazolvány és nyilvántartás a közös szabályok, a hatósági bizonyítvány fogalma és alkalmazásának szabályai, a hatósági igazolvány fogalma és alkalmazásának szabályai, a nyilvántartások fajtái, a hatósági nyilvántartás fogalma és szabályai.
6. HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS
Hatósági ellenőrzés a hatósági ellenőrzés rendeltetése és fogalma, az ellenőrzés lényege, az ügyfelet védő garanciális eszközök, a hatóság hatásköre és jogosítványai, a hatósági ellenőrzés jellege, időtartama.
Helyszíni ellenőrzés a helyszíni ellenőrzés fogalma, helyszíni ellenőrzés végzésére jogosultak, a helyszíni ellenőrzés akadályozása és a közreműködési kötelezettség, ügyfél érdekeit védő garanciális szabályok.
7. A KET. JOGORVOSLATI RENDSZERE
Jogorvoslati eljárások kérelem alapján: a fellebbezés fogalma és eljárási szabályai, a bírósági felülvizsgálat szabályai, az újrafelvételi eljárás, a méltányossági eljárás szabályai.
Hivatalból lefolytatható döntés-felülvizsgálati eljárások A döntés módosítása, visszavonása, kijavítása, kicserélése és kiegészítése, a felügyeleti eljárás fogalma és szabályai, a határozat felülvizsgálata az Alkotmánybíróság határozata alapján, az ügyészi óvás eljárási szabályai, a semmiség fogalma és esetei, jogkövetkezménye.
8. KÖZIGAZGATÁSI VÉGREHAJTÁS
A közigazgatási végrehajtás fogalma, a fogalom elemeinek megismertetése.
A közigazgatási végrehajtás folyamata. A végrehajtás elrendelése (az elrendelésre jogosult, az elrendelés formája és joghatása), a végrehajtás felfüggesztése (kérelemre, hivatalból),a végrehajtás megszüntetésének feltételei.
A közigazgatási végrehajtásban közreműködő hatóságok. A végrehajtásban közreműködő szervezetek bemutatása, különös tekintettel a végrehajtó szolgálatra.
Jogorvoslat a közigazgatási végrehajtásban, a végrehajtásban alkalmazható jogorvoslatok jellemzői, a végrehajtási kifogás és a végrehajtási kifogással támadható döntések a végrehajtási eljárásban, fellebbezéssel támadható végrehajtási döntések.
9. ELJÁRÁSI KÖLTSÉG
Az eljárási költség fogalma, típusai, viselésének szabályai a kérelemre és a hivatalból indult eljárásokban, döntés az eljárási költség viseléséről, a költségmentesség feltételei és terjedelme, jogorvoslat a költségmentességi eljárásban.Szűrés

Legkeresettebb tanfolyamok

Mérlegképes könyvelő államháztartási szakon
Az oktatás díja: 98.000 Ft/fő Továbbtanulási lehetőség: - Pénzügyi és számviteli szakellenőr - Okleveles...
Az Európai Unió adórendszere II. - szaktanfolyam Párizsban
A tanfolyam keretében tartandó előadásokat neves külföldi előadók tartják. Ezek angol nyelven folynak, amelynek...
Hiller István: bevonja a törvényelőkészítésbe a kormány a határon túli
"Az elvi kérdéseket már rögtön az első találkozón tisztáztuk, most annak konkrét részleteit tekintettük át, hogy miként...
Shakespeare Színművészeti Akadémia
Elméleti tárgyak: színház és drámatörténet, dramaturgia, művelődéstörténet, jelmez- és viselettörténet, esztétika.A...
OKJ-s targonca vezető tanfolyamok
2008. augusztus 28-tól ismét indulnak az alábbi OKJ-s tanfolyamaink, részletfizetéssel!TARGONCAVEZETŐ,NEHÉZGÉPKEZELŐ,...
Targonca és nehézgépkezelő OKJ-s képzés
telefon: 0630-2687480, vagy A utasz-bt@freemail.hu, valamint a www.utasztbt.uw.hu-n.
Kutya kozmetikus képzés
A 4TAPPANCS által képviselt, korszerű elmélet és gyakorlat alapjait felhasználó KUTYAkozmetikus képzés indul, az ÚJ OKJ...
Rendezvényszervező - esküvőszervező tanfolyam
Egy sikeres rendezvény lebonylítása nem is olyan egyszerű feladat. Vegyünk csak például egy esküvőt! Mennyi sok...
EU-s hegesztő tanfolyamok
A minősítő tanfolyamok 1 hetesek, elméleti és gyakorlati képzésből állnak. A tanfolyam minden nap reggel 7 órakor...
Jelnyelvi tanfolyamok
Jelnyelvi tanfolyamok Kedves jelnyelvet tanulók, jelnyelv iránt érdeklődők, jelnyelvet oktatók! Közös...

Belépés

szótár

 

Legújabb magántanár

A Tanfolyamok.Net oldal Magyarország egyik legnépszerűbb független tanfolyamkereső oldala, ahol földrajzi és tematikus bontásban kereshetők a különböző tanfolyamok és képzések. Függetlenségünk garancia arra, hogy mindig a legjobb, leginkább megfelelő tanfolyamokat ajánljuk kedves látogatóinknak. Mivel a tanfolyamokat nem mi szervezzük, pusztán megjelenítjük partnereink hirdetéseit csak azok a tanfolyamok kerülnek kiemelésre, amelyeket látogatóink arra érdemesnek találnak. Sőt: mivel minden egyes képzéshez vélemény, megjegyzés fűzhatő, ezért a tanfolyamok sorrendját a látogatók befolyásolják.
Kiadja:Eduwork.hu Kft.
Nézze meg partnereink oldalait is, ahol például érdekes és izgalmas játékokkal ütheti el idejét vagy amennyiben szépülni megújítani szeretné külsejét keresse fel a Szépségkozmetika: kozmetika, szépségszalon oldalát, ahol nem csak kozmetikus képzéseket talál, hanem olyan kezeléseket is igénybe vehet, mint a mezoterápia vagy éppen a mikrodermabrázió amely kezelésekkel testét és arcát egyaránt megújíthatja.